Selamat datang kami ucapkan kepada semua pengunjung loan1m.blogspot.com. Blog ini merupakan halaman khas bagi pengunjung-pengunjung yang mempunyai masalah untuk memohon pinjaman peribadi dari mana-mana bank atau mana-mana institusi kewangan dimalaysia kerana telah disenarai hitam kan oleh CCRIS, CTOS, FIS. Tetapi di loan1m.blogspot.com, kami bersedia menguruskan pinjaman koperasi/bank untuk beberapa koperasi/bank yang terpilih untuk pemohon yang ingin membuat pinjaman walaupun telah diblacklist atau disenarai hitam dan semua pinjaman yang ditawarkan adalah tidak memerlukan penjamin.

KLIK SINI

SEMAK BLACKLIST

ADA 2 KAEDAH DIGUNA PAKAI UNTUK MENYEMAK BLACKLIST ANDA

1. CTOS


CTOS nama singkatan untuk Credit Tip Off Service.
CTOS merupakan sumber rujukan untuk institusi kewangan setiap kali menerima permohonan bantuan kewangan daripada individu ataupun syarikat.  Jadi, setiap kali seseorang membuat permohonan pinjaman, kad kredit, hire purchase dan sebagainya, besar kemungkinan institusi kewangan akan dapat maklumat mengenai kewangan pemohon dahulu sebelum meluluskan permohonan tersebut.
CTOS tidak memberi pandangan atau nasihat kepada pihak peminjam mengenai mana-mana peminjam. CTOS hanya memberi maklumat seperti  track record pembayaran hutang-hutang oleh pemohon. Pihak peminjam akan menggunakan maklumat ini untuk menilai sama ada untuk meluluskan permohonan tersebut.

Adakah CTOS sama dengan Blacklist?


Dalam konteks pinjaman, apabila seseorang dalam status blacklist atau disenarai-hitamkan, maka permohonan bantuan kewangannya tidak akan diluluskan oleh mana-mana bank. Berdasarkan pandangan umum, CTOS sama dengan blacklist. Namun, sebenarnya CTOS dan status blacklist tidak sama – walaupun ada kaitan.
CTOS hanya pemberi maklumat. Pihak peminjam seperti bank yang membuat keputusan untuk memberi pinjaman.  Kriteria yang digunakan lebih kurang sama antara semua bank. Maka apabila maklumat daripada CTOS kurang cantik menyebabkan pemohon gagal mendapat pinjaman daripada Bank A (contoh), maka besar kemungkinan pemohon tersebut akan gagal juga mendapat pinjaman daripada bank-bank lain kerana mereka juga menggunakan maklumat yang sama daripada CTOS untuk membuat keputusan. Jadi tidak hairan ramai yang anggap CTOS sama dengan blacklist.

Periksa rekod CTOS


Maklumat lebih lanjut mengenai CTOS dan cara untuk periksa rekod CTOS boleh didapati di laman web utama mereka:  www.ctos.com.my

Pinjaman Coshare dan status blacklist


Pemohon pinjaman Coshare yang blacklist masih layak mendapat pinjaman selagi jumlah hutang yang tidak berbayar tidak melebihi RM30,000.



2. CCRIS

Biro Kredit di Malaysia ditubuhkan di bawah Akta Bank Negara Malaysia 1958 dan telah beroperasi sejak tahun 1982. Biro Kredit Bank Negara Malaysia, seperti biro kredit lain di seluruh dunia, pada amnya mengumpul maklumat kredit peminjam daripada institusi kewangan dan menyalurkan semula maklumat tersebut kepada institusi kewangan berkenaan dalam bentuk laporan kredit melalui sistem yang dikenali sebagai Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (Central Credit Reference Information System, CCRIS)

Kegunaan Laporan Kredit CCRIS


Laporan kredit CCRIS digunakan oleh institusi kewangan untuk mendapat maklumat maklumat kredit pelanggan untuk membantu institusi kewangan menilai dan membuat keputusan berkenaan permohonan kredit.

Mengenai Laporan Kredit


Laporan Kredit mengandungi maklumat kredit peminjam yang berikut:
  • 1. Kredit Belum Jelas
  • 2. Akaun Di bawah Pemerhatian Khas
  • 3. Permohonan untuk Kredit

Siapa Yang Boleh Memohon Laporan Kredit

  •  Institusi kewangan, apabila terdapat permohonan kemudahan kredit;
  • 2. Mana-mana individu, untuk mendapatkan laporan kreditnya sendiri; dan
  • 3. Mana-mana syarikat, untuk mendapatkan laporan kreditnya sendiri.

Untuk memohon laporan kredit sila rujuk kepada laman web biro kredit –BNM Credit Bureau

Pinjaman Coshare dan CCRIS


Pemohon pinjaman coshare tidak perlu risau tentang CCRIS kerana Coshare tidak mengambilkira maklumat CCRIS apabila membuat keputusan untuk memberi pinjaman. Pemohonan yang ada masalah laporan kredit CCRIS yang tidak cantik  masih layak!




39 comments:

  1. askum. .saya hendak cheak nama saya boleh

    ReplyDelete
  2. Macam mana nak hilangkan nama daripada disenarai ctos selepas hutang tertunggak dijelaskan

    ReplyDelete
  3. Hi, I'm currently doing research regards of the bankruptcy. Please fill out my questionnaire if you have been declared blacklisted or experienced bankruptcy. Thank you.
    http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. need help im a bankruptcy +6011 21427904

      Delete
  4. Hi sy nak kamu cek apa yng mbuatkan nama saya disenarai hitamkan

    ReplyDelete
  5. Ingin mengetahui jumlah tertunggak pinjaman sy dengan bank rakyat kerana nama sudah di blacklist ...sy ingin membuat pembayaran balik

    ReplyDelete
  6. saya inginkan pencerahan, jika nama sudah tersenarai adakah tidak layak untuk membuak akaun bank syarikat

    ReplyDelete
  7. Saya hendak tahu sya masih dalam senarai hitam atau tidak...sebab saya cuba buat loan mana-mana bank semua tolak....

    ReplyDelete
  8. Bagi saya senarai apa yang saya senarai hitam

    ReplyDelete
  9. Saya hendak tahu sya masih dalam senarai hitam atau tidak...sebab saya cuba buat loan mana-mana bank semua tolak....

    ReplyDelete
  10. Saya hendak tahu sya masih dalam senarai hitam atau tidak...sebab saya cuba buat loan mana-mana bank semua tolak....

    ReplyDelete
  11. Saya hendak tahu sya masih dalam senarai hitam atau tidak...sebab saya cuba buat loan mana-mana bank semua tolak....

    ReplyDelete
  12. tolong cek nama saya dah blaklist

    ReplyDelete
  13. mcm mana nak semak.. bole semak online x.. email sy. emadamiaz@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Sya nak chek nama saya blacklist atau tidak..ini my email..sumaroli74@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Mcm nie mok chek nama blacklist

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak beli kereta baru tanpa perlu melalui bank atas sbb blacklist atau doc tak de.. ni ada cara melalui konsep sewa beli.. berminat blh pm..tq

      Delete
  16. Boleh tak check nama saya ada dlm black list

    ReplyDelete
  17. Boleh tak check nama saya ada dlm black list

    ReplyDelete
  18. Boleh tak check nama saya ada dlm black list

    ReplyDelete
  19. Cm mana nak clear kan nama backlist ? Msih muda lgi nk tu ini tak dpt

    ReplyDelete
  20. Stress saya ingin tahu stement name saya adakah saya di senarai hitam atau tidak

    ReplyDelete
  21. Stress saya ingin tahu stement name saya adakah saya di senarai hitam atau tidak

    ReplyDelete
  22. Nak beli kereta baru tanpa perlu melalui bank atas sbb blacklist atau doc tak de.. ni ada cara melalui konsep sewa beli.. berminat blh pm..tq

    ReplyDelete
  23. boleh tak check no ic sya. 730514025809 . adakah nama sya dalam senarai blacklist.

    ReplyDelete
  24. Tolong check ic no sy... adakahnama sy di senarai hitam.. 810616075612

    ReplyDelete
  25. Nak mntak tolong nama saya ada blacklist x..950406035801

    ReplyDelete
  26. Tolong cek boleh x..nama saya blacklist...950406035801

    ReplyDelete
  27. Tolong cek boleh x..nama saya blacklist...950406035801

    ReplyDelete
  28. Nak mntak tolong nama saya ada blacklist x..950406035801

    ReplyDelete